Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ziemniaczana do mięsiwa

Sałatka ziemniaczana do mięsiwa

Autor: szczotka_od_kija

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2197

Dodano: 25.07.2013

Odsłon: 16101

Sycąca i łatwa w wykonaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do grillowanego mięsiwa. Oczywiście podana w wersji maksymalnie odtłuszczonej:)

Składniki

  • 2 kg ziemniaków (pokrojone w małą kostkę)
  • 1 brokuł (podzielony na małe różyczki)
  • 6 średnich cebul
  • puszka czerwonej fasoli
  • pęczek świeżego koperku
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 1 łyżka majonezu light
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i brokuła ugotowałam w lekko osolonej wodzie (w dwóch oddzielnych garnach- brokuł gotuje się szybciej). Cebule poszatkowałam w małe piórka i poddusiłam na patelni na wodzie- doprawiając solą i suszoną bazylią. Gdy cebula już całkowicie zmiękła odparowałam z patelni wodę i lekko przypaliłam cebulkę, by dała trochę aromatu.

  2. Wszystkie składniki wymieszałam w dużym garze (fasolę wcześniej opłukałam z zalewy na sitku), doprawiłam świeżym koperkiem, majonezem oraz jogurtem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszałam. Prosta i pyszna sałatka, na pewno jeszcze nieraz taka zrobię:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 lipca 2013 Pamiętam w domu mojej babki (która przed wojną była główną kucharką u jakiegoś tam hrabiostwa), że jak w późniejszym swoim życiu robiła wielkie obiady rodzinne, to do mięsa nigdy nie było ziemniaków tylko właśnie sałatki ziemniaczane grubo krojone.
Dzięki Ci za ten przepis, bo przywołał mi wspomnienia sprzed pół wieku :)
Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 lipca 2013 Sądząc po składnikach, musi być bardzo dobra i nie tylko na grilla. :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń