Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu. Byłam bardzo ciekawa efektu i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis! Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy i bez nadmiaru soli. Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób. Zasmakuje Wam na pewno! :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11592
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1245
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12173
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2697
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11592
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1245
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12173
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2697
Składniki
Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.
Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.
Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.
o tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.