Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab dojrzewający w pończosze

Schab dojrzewający w pończosze

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 108

Dodano: 11.08.2017

Odsłon: 17826

Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu. Byłam bardzo ciekawa efektu i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis! Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy i bez nadmiaru soli. Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób. Zasmakuje Wam na pewno! :)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości (w czasie suszenia zmniejszy swoją wagę i objętość)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • mała główka czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkowymi wędlinami)
  • 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • czysta pończocha :)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.

  2. Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.

  3. Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.

  4. Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.

  5. o tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 sierpnia Kurcze, muszę zapytać moją Panią, czy ma jakieś nowe pończoszki, bo przepis wgląda na ... tzn, na bardzo fajowski :)) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń