Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu. Byłam bardzo ciekawa efektu i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis! Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy i bez nadmiaru soli. Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób. Zasmakuje Wam na pewno! :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 684
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 92
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 684
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 92
Składniki
Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.
Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.
Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.
o tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.