Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab wieprzowy (środkowy) bez kości wędzony.

Schab wieprzowy (środkowy) bez kości wędzony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1000 Ocena: 9747

Dodano:

Odsłon: 2250

Wieprzowy schab bez kości, błon i przyrostów, wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • Surowiec:
  • Schab wieprzowy bez kości 1,4 kg
  • Skład solanki 1 litr:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 1 łyżeczka (10 g)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.

  2. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.

  3. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  4. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

  5. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  6. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza, i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza, ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

  7. Wyjmujemy nasze wędzonki z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimne wkładamy do lodówki.

  8. Schab w przekroju.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń