Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze śliwkami po staropolsku

Schab ze śliwkami po staropolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 28668

Przepis na pieczony schab ze śliwkami, po staropolsku. Idealna potrawa zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 7 łyżeczek soli
  • garść owoców jałowca
  • garść ziaren kolendry
  • garść ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Solimy – woda powinna być bardzo słona Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, oliwę i ocet winny i gotujemy przez 15 minut.

    Marynatę odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.

  2. Schab myjemy i wycinamy białe błony.

    Wkładamy mięso do zimnej marynaty i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.

  3. Kiedy schab się zamarynuje nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

    Śliwki moczymy przez 20 minut we wrzątku.

    Wyjmujemy schab z marynaty i w środku mięsa ostrym nożem robimy otwór.

    Namoczone śliwki wciskamy do schabu tak żeby szczelnie wypełniały zrobiony wcześniej tunel.

    Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy kilkanaście owoców jałowca, szczelnie związujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

    Pieczemy przez godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 04 grudnia 2014 Schab wygląda bardzo apetycznie :-). Lubię tak przygotowane mięsko :-). Pozdrawiam :-)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń