Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pieczony schab ze śliwkami, po staropolsku. Idealna potrawa zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 593
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 593
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 267
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 250
Składniki
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Solimy – woda powinna być bardzo słona Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, oliwę i ocet winny i gotujemy przez 15 minut. Marynatę odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Schab myjemy i wycinamy białe błony. Wkładamy mięso do zimnej marynaty i odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki.
Kiedy schab się zamarynuje nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Śliwki moczymy przez 20 minut we wrzątku. Wyjmujemy schab z marynaty i w środku mięsa ostrym nożem robimy otwór. Namoczone śliwki wciskamy do schabu tak żeby szczelnie wypełniały zrobiony wcześniej tunel. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy kilkanaście owoców jałowca, szczelnie związujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę, po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez pół godziny.