Przekąski Przepis na:
Ser Camembert w oleju

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 16
Dodano: 04.03.2012
Odsłon: 4345
Składniki
- 4 sery typu Camembert
- 2 większe cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka
- zioła prowensalskie
- 5 kulek pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Olej słonecznikowy
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ser pokroić na ćwiartki, cebule obrać oraz pokroić na plasterki, czosnek zmiażdżyć.
-
W słoiku warstwowo układać: trochę sera, który zasypujemy odrobiną mielonej papryki oraz ziółami prowensalskimi, czosnek i cebulę. Warstwimy tak aż do wyczerpania składników. Na końcu wsypujemy kulki pieprzu i ziela angielskiego, na boki słoika wkładamy liść laurowy.
-
Zalewamy olejem słonecznikowym tak aby całość była zanurzona, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 - 8 dni (w zależności od dojrzałości sera).
-
Istnieje wiele odmian tego receptu, przyprawy zalecam dodawać subjektywnie, wg własnego gustu. Radzę uważać z ziołami prowensalskimi iż są one dosyć charakterystyczne w smaku, ich nadmiar może przebić inne smaki. Ja lubię do słoika oprocz wszystkich wyżej wymienionych składników wrucic zielone oliwki. Ten kto lubi bardziej ostre dania może dodać więcej czosnku lub papryczkę peperoni. Z koleji jeżeli komuś przeszkadza smak cebuli, nie musi jej wogóle dodawać, ser jest wowczas łagodniejszy. Oliwę można użyć 2-3x Ser podajemy z chlebem i oczywiście dobrze wychłodzonym piwem :-)
Komentarze do przepisu (6)

magdaprzed 19 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Mniam mniam:dKochamy takie grzechy tłuszczowe!Malo co tak dobrze smakuje z patelni..A który tak w ogóle kupujecie ser ?Ja od dłuzszego czasu Camemberta z Lidla...teraz zwłaszcza jak kosztuj 5zl ,to jest nie do pobicia cena/jakość.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Misheel 07 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Wogóle się nie rozlewa, tyle że jest bardziej miękki. Wygląda zupełnie tak samo jak na obrazku ale smakowo jest bardziej wyraźny. W sumie można degustować już nawet po 4 dniach ale smak jest wówczas jeszcze taki za bardzo "serowy" (jak dla mnie :-)). 7 dni to tak akurat aby smak się ujednolicił. To danie jest naprawdę takie typowo piwowo-pubowe, w lepszych restarauracjach go raczej nie podają...Właśnie w sobotę układałam serek do słoika i tak mnie zaciekawiło czy w Polsce jest ten recept tak popularny jak w Czechach. Przeszukałam google ale nie znalazłam ani jednej recepty, bardzo mnie to zdziwiło i wpadłam na pomysł by wrzucić recept na smakera. Jestem baaaardzo ciekawa co powiecie, bo ja bym mogła zabić za kawałek naszego nakladanego hermelina :D
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 07 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Dla mnie to coś zupełnie nowego, choć czasem jadam w Czechach (głównie "smazeny syr", który uwielbiam :)). Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, pomyślała, że to też smakowita i ładna rzecz na domowy prezent. A czy gotowy (po 6-8 dniach) ser jest zwarty czy jednak rozlewa się na talerzu ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Misheel 05 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Właśnie specjalnie z powodu fotki musiałam wyjąć trochę sera już po dwu dniach - szybkie foto - i spowrotem do słoika :-) W efekcie końcowym serek się bardziej "rozleży" i będzie się prawie że rozpływał na języku :-) pychota!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

panka 05 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Super! Jestem pod wrażeniem . Bez fotki było już w ulubionych , a za fotkę bonus , daję 5 :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ik-a 05 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Zabieram do ulubionych, muszę koniecznie wypróbować :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz