Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany z czekoladą

Sernik gotowany z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 400

Dodano:

Odsłon: 4549

Przepyszny klasyk w kuchniach mam i babć. Sernik gotowany należy do kategorii ciast, które zawsze się udają :) Dzisiaj proponuję wersję z czekoladą.

Składniki

  • Na sernik:
  • 1,2 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 masło
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • 6 paczek ciastek petite beurre (pakowanych po 10, polecam te grube i twarde)
  • trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek
  • Na czekoladę:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do sporego garnka (gotuję zawsze w garnku o średnicy 24 cm) i rozpuszczamy.
    Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując.
    2 budynie rozprowadzamy w 0,5 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone (lub płatki lub słupki) migdały (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika.

  2. Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku.
    Ciastka układamy na dnie blachy, jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku.
    Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę:
    200 g śmietanki 30%
    200 g czekolady
    1 łyżka miodu
    Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód.
    Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Czekoladę wylewamy na sernik i odstawiamy do wystygnięcia.
    Sernik wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy, najlepiej kilka godzin.
    Ciasto przyozdobiłam motylkami. Wykorzystałam do tego 0,5 czekolady białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
    Rozpuszczoną i lekko przestygniętą czekoladę umieściłam w rożku z papieru (może być też mały worek do szprycy). Odcięłam końcówkę i na papierze do pieczenia robiłam połówki motylków.
    Odstawiłam do zastygnięcia, a następnie przyozdobiłam sernik.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (40)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń