Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kawowo-waniliowy

Sernik kawowo-waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Sernik kawowo-waniliowy"

Składniki

  • 10 dag maślanych herbatników
  • 5 dag krakersów
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka cynamonu Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego
  • 35 dag serka mascarpone
  • 14 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • czubata szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc. Polewa: 5 dag mlecznej czekolady
  • 6 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 szkl. śmietanki 30 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki i krakersy miksuję, mieszam z cynamonem.  Rozpuszczam masło i łączę z ciastkami. Tą masą wylepiam dno tortownicy (23 cm średnicy). Piekę ok. 12 min w temp. 180°C.

  2. Czekoladę rozpuszczam na parze, dodaję kawę i studzę. Twaróg mielę, dodaję mascarpone, cukier, jajka i mąkę kukurydzianą. Dodaję nasiona wanilii i śmietanę. Łączę z ostudzoną czekoladą, wylewam na podpieczony spód. Piekę godzinę w temp. 180°C. Studzę w uchylonym piekarniku przez 1 i 1/2 godz.

  3. Czekolady rozdrabniam, dodaję śmietankę, podgrzewam na parze. Gęstniejącą polewę rozprowadzam na serniku.

  4. 120 min, porcja ok. 330 kcal, koszt porcji ok. 2,20 zł, przepis na 12-16 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń