Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik miętowy z czekoladą"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 168
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z kakao i cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz i jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z fasolą i piecz jeszcze ok. 10 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Czekoladę drobno posiekaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz syrop miętowy, zmiksuj. Nie przerywając miksowania dodaj ubitą śmietankę oraz rozpuszczoną żelatynę, Na koniec dodaj czekoladę lub czekoladowe groszki, wymieszaj.
Masę serową przelej na wystudzony spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch sernika udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie