Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą.

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1819

Dodano:

Odsłon: 2947

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki i to wszystkie. Czy te na kruchym cieście, czy na ucieranym czy bez spodu, wszystkie są pyszne i często je piekę i za każdym razem inny. I za każdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 100 ml zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.


  3. Do pieczenia i pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

  4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


  5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:

    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

    Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.

    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml

    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń