Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno "pszczółka"

Sernik na zimno pszczółka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 3247

Sernik na zimno z brzoskwiniami i serkami homogenizowanymi.

Składniki

  • biszkopty okrągłe (u mnie półtorej paczki 120 g)
  • 800 g serka homogenizowanego
  • paczka żelatyny deserowej fix
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • dekoracja - kilkanaście płatków migdałów, biała/ciemna czekolada po kilka kostek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkoptami wykładamy blaszkę, ja niekiedy uzyskiwałam podwójną warstwę biszkoptów.

    Przygotowujemy masę serową. Rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją z opakowania (50ml zimnej wody i 100 ml wrzątku). Miksujemy ją z serkami i 50 ml syropu brzoskwiniowego i wylewamy na biszkopty. Schładzamy do stężenia. Przed całkowitym stężeniem lekko wciskamy brzoskwinie.

    Przygotowujemy galaretki w niecałej ilości wody zalecanej na opakowaniu (ok.700-800ml). Po ostudzeniu wylewamy ją na ciasto w ten sposób, aby nie przykryła całkiem brzoskwiń.

    Roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej. Do tutki papierowej wlewamy czekoladę i dekorujemy pszczółkę. Wkładamy w każdą po dwa płatki migdałów robiąc skrzydła. Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń