Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 21261

Lekki i puszysty sernik na spodzie biszkoptowym jest szybki w przygotowaniu. Deser wprost idealny na weekendowy podwieczorek. Ponadto stanowi doskonałą ochłodę w czasie cieplejszych dni.

Składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ½ szklanki naparu herbacianego
  • ½ opakowania rodzynek
  • 700 g serków homogenizowanych lub gęstego jogurtu (smak waniliowy np. Danio)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1-2 mandarynki lub truskawki
  • 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml gorącej wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodajemy serki homogenizowane (bądź jogurt) i cały czas mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej, gorącej wody. Po przestudzeniu żelatyny bardzo powoli dodajemy ją do masy serowo-kremówkowej. Cały czas miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i mieszamy całość raz jeszcze.

  2. Napar herbaciany wlewamy do miseczki i zwilżmy (b. krótko zanurzamy biszkopty) w niej każdy biszkopcik, następnie układamy je w tortownicy tworząc zwarty spód.

  3. Na biszkopty wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki lub cząstki mandarynek.

  4. Przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę (mniejsza ilość wody gwarantuje lepsze stężenie galaretki) wlewamy na wierzch sernika.

  5. Wkładamy formę do lodówki i po kilku godzinach można degustować ciasto.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Namarra 29 marca 2014 Fajny serniczek, sądząc po składnikach będzie smaczne. Do wypróbowania:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń