Do góry

Desery Przepis na:

Sernik nowojorski

Przepis dnia 2010-06-04
Sernik nowojorski

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2376

Dodano:

Odsłon: 17751

Wspaniały sernik! Klasycznie pieczony bez żadnej przykrywki na wierzchu. Jedynie górną warstwę stanowi ścięta śmietanka widoczna po oziębieniu ciasta. Jedyny aromat, jaki w nim poczujemy to delikatny smak cytryny, lekki, "nieopanowujący" smaku. Polecam!

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. RĘCZNIE: masło roztopić. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem i wymieszać z masłem. Wylepić dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy (22 cm). Ser zmielić dwukrotnie. Dodać do niego pozostałe składniki masy serowej i zmiksować (nie długo!). Wylać na spód, zakryć tortownicę folią aluminiową, piec około 105-120 minut w 180 stopniach. Mój piekł się 1h i 50 minut.

  2. THERMOMIX: do naczynia miksującego włożyć ciasteczka rozdrobnić (7 sek., obr.:5). Dodać roztopione masło i wymieszać (10 sek., obr.: 4). Wylepić dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy (22 cm). Do naczynia włożyć ser i zemleć (20 sek., obr.: 6). Dodać pozostałe składniki masy serowej i zmiksować (40 sek., obr.: 6). Wylać na spód, zakryć tortownicę folią aluminiową, piec około 105-120 minut w 180 stopniach. Mój piekł się 1h i 50 minut.

  3. [przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 25 lutego 2011 Czy Ty masz dzieciaku rozdwojenie jaźni? U mnie wypisujesz, że sernik nie jest ciastem, a u siebie cieszysz się, że ciasto smakowało. Weź się lepiej za naukę i nie zawracaj ludziom głowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Minimus 16 października 2010 Świetny przepis, dziś wypróbowany.Godny polecenia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 07 czerwca 2010 Cieszę się, że ciasto smakowało i w ogóle ;-) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 czerwca 2010 Dziękuję za rady. Piekłam z termoobiegiem. To był mój pierwszy sernik i wyszedł rewelacyjny :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 04 czerwca 2010 Gabriel, nie wiem, jak traktować Twój komentarz?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 04 czerwca 2010 Ja zawsze używam termoobiegu. I jednocześnie obalam mit, że trzeba przy nim zniżać temperaturę. Czyli termoobieg na 180 stopni, ale jeśli nie masz do niego przekonania to góra-dół też nie zaszkodzi ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń