Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pod bezą

Sernik pod bezą

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2803

Dodano: 05.04.2017

Odsłon: 4607

Pulchny, smaczny sernik z dodatkiem bezy to praktycznie słodki deser dla każdego ;)

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier drobny 3/4 szklanki
  • margaryna 100 g
  • żółtka 2 szt
  • jajo 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • Masa serowa :
  • ser biały z wiaderka naturalny 1000 g
  • żółtka 4 szt
  • jajo 1 szt
  • olej 1/2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier drobny 1/2 szklanki
  • Beza :
  • białka 6 szt
  • cukier drobny 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na blat wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, miękką margarynę, żółtka, jajo, cukier i śmietanę i wyrobić ciasto. Żółtka i jajo ubić z cukrem i stopniowo dodawać ser. Następnie wlać olej, zmiksować. Następnie wlać połowę mleka, a w drugiej rozpuścić budyń i również przelać do masy serowej. Całość połączyć.

  2. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki "wyłożyć" ciastem i przelać masę serową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piec przez ok. 30-35 min. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier stale miksując.

  3. Na "podpieczone" ciasto przełożyć bezę i równo rozsmarować. Piec jeszcze przez ok. 20 min w temp. ok.170 stopni. Przed podaniem ostudzić.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń