Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kulkami orzechowymi

Przepis dnia 2010-05-20
Sernik z kulkami orzechowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 914

Dodano:

Odsłon: 51809

Odmienny sposób na sernik. Przepis z książki :100 nowych ciast siostry Anastazji".

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek, kakao, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Biszkopt rozdzielić na 2 części i upiec dwa cienkie placki (ewentualnie z całości upiec jeden biszkopt i po wystudzeniu przekroić na pół).

  2. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser biały, budyń i proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek. Wymieszać razem.

  3. Kulki orzechowe: wszystkie składniki razem wymieszać. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dosypać trochę bułki tartej, jeśli zbyt sucha trochę więcej śmietany. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylać połowę masy serowej, formować z masy orzechowej kulki i układać na masie serowej, zalać pozostałą masą serową. Piec ok 50 min.

  4. Przygotować masę: Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy, rozpuszczoną w odrobinie wody kawę, można także dodać do smaku trochę spirytusu. Pierwszą część biszkoptu wysmarować połową masy, wyłożyć sernik, wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim biszkoptem. Dowolnie udekorować. Ja proponuję polewę czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 03 października 2010 Upiekłam ten sernik i ogólne wrażenie pozytywne. Przeraziła mnie trochę ilość jajek w przepisie i myślę, że w masie serowej można ją spokojnie zmniejszyć. Jeśli chodzi o krem kawowy to wydawało mi się go bardzo mało na podwójne przełożenie, więc dodałam jeszcze ok.0,5 kostki masła więcej. Żeby natomiast lepiej się go rozsmarowywało, to jedną warstwę rozsmarowałam na sodzie sernika, położyłam go na biszkopt i druga porcja masy poszła już spokojnie na wierz sernika.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 07 czerwca 2010 Edytek sernik pierwsza klasa, niedawno piekłam, warto się pokusić, polecam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna725 20 maja 2010 Sernik wykłada się całkowicie wystygnięty ot i cała filozofia pieczenia serników.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 18 maja 2010 Z wyłożeniem sernika było trochę kombinacji :) Ostatecznie przekroiłam go na pół i dopiero w dwóch częściach wyłożyłam (później i tak nie było widać, w którym miejscu był przecięty)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 18 maja 2010 Zakochałam się... ;o) Pięknie wyszło ci to ciasto. Co prawda cholesterol i cukier niektórym znacznie podskoczy, ale co tam... W życiu trzeba mieć trochę przyjemności. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 18 maja 2010 świetny ten serniczek masz talent do pieczenia ciast wszystkie twoje przepisy bardzo mi się podobają,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 18 maja 2010 Gratuluję wykonania takiego ciasta - trochę czasochłonne i nie takie proste (ja zastanawiam się jak w całości wyciągnęłaś sernik z blachy i ułożyłaś go potem na biszkopcie?). Takie połączenie smaków musi być pyszne. Spróbuję wykorzystać sam pomysł na kulki orzechowe w serniku (z tym powinnam sobie poradzić ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 17 maja 2010 Ja robię sernik z kulkami orzechowymi troszke innej wersji juz bez masy i bez biszkopta a masę orzechowa jak do strucli orzechowej i bardzo odpowiada mi to połaczenie smaków .Może kiedyś sie skusze na tę bogatszą wersje ..a serniczek plecam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń