Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z lemon curd

Sernik z lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2324

Dodano:

Odsłon: 210

Mój mąż określił ten sernik jednym słowem - petarda. Słodkie ciasto, kwaśny lemon curd i beza. Znika w mgnieniu oka.

Składniki

  • Lemon curd: 3 cytryny (bio)
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • Sernik: 180-200g podłużnych biszkoptów
  • 250g masła
  • 500g puszystego serka twarogowego
  • 250g cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 200g śmietany kremówki
  • Beza: 3-4 białka
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytryny umyć gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło, cukier, skórkę i 100ml soku zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia. Dodać jajka i wymieszać całość trzepaczką. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 5 minut, aż masa zrobi się kremowa. Przelać do 2 słoików (po ok. 250g), zamknąć i zostawić do ostygnięcia.

  2. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Biszkopty zblendować. 150g masła roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać i wyłożyć na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki.

  3. Roztopić pozostałe masło. Serek zmiksować ze 100g cukru, budyniem i masłem. Kolejno dodawać jajka. Kremówkę ubić na sztywno i polączyć z masą serową.

  4. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, potem zredukować temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach ok. godziny. Uchylić drzwiczki i studzić kolejne 15 minut.

  5. 250g lemon curd zamieszać i wyłożyć na wierzch sernika, zostawiając ok. 1cm wolnego brzegu. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

  6. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (grill lub górna grzałka).
    Przygotować syrop cukrowy. 150g cukru i 40g wody zagotować, bez mieszania, w rondelku dużym ogniu i gotować ok. 1 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia.

  7. Białka lekko ubić z solą, nie przerywając ubijania, na najwyższych obrotach, wlewać małym strumieniem gorący syrop. Ubijać kolejne 3-5 minut, aż powstanie błyszcząca masa. Wyłożyć na wierzch sernika i wstawić ciasto na 3-4 minuty do nagrzanego piekarnika.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń