Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4172

Dodano:

Odsłon: 635

Puszysty i wilgotny, doskonały na każdą okazję

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Śmietana kwaśna ½ szklanki
  • Żółtka 2 szt.
  • Jajko całe 1 szt.
  • Margaryna 150 gram
  • Cukier wanilinowy ½ opakowania
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg mielony 1 wiaderko (1kg)
  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna 1 kostka
  • Śmietana ½ szklanki
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Rodzynki 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SPÓD: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. W osobnej misce mieszamy jajko z żółtkami i śmietaną. Przelewamy to do suchych składników, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziło (ok. 2 godziny).

  2. MASA SEROWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie wlewamy ją do utartych żółtek, dodajemy masę serową i miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę i budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką. Rodzynki (ilość można zmienić, w zależności od upodobań) obtaczamy w mące i wsypujemy do masy serowej. Mieszamy łyżką, aby powstała jednolita masa.

  3. Blachę do ciasta o wymiarach 38x26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, wyrównujemy je i delikatnie przygniatamy. Wykładamy na to masę serową, wyrównujemy. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 180 stopni. Jeśli wierzch sernika za mocno się zarumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu, uchylamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto, aby nie opadło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń