Do góry

Desery Przepis na:

Serowiec na czekoladowym spodzie

Serowiec na czekoladowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11416

Dodano:

Odsłon: 3336

Na czekoladowym spodzie smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Kakao 4 łyżki
  • Woda 10 łyżek
  • Mąka 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Żółtka jaja 4 szt.
  • Tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Składniki na masę serową:
  • Ser biały 1 kg
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 1 szklanka
  • Jajka 6 szt.
  • Grysik 2 łyżki
  • Budyń waniliowy 2 łyżki
  • Aromat pomarańczowy (kilka kropel)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę podgrzać do połączenia się składników. Następnie do letniej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać i dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek, lekko wymieszać łyżką.
    Wykonanie masy serowej:
    Ser zmielić, dodać cukier, masło, grysik, budyń, żółtka jajek dobrze utrzeć mikserem, dodać kilka kropel aromatu i ubitą pianę z białek, wymieszać łyżką. Ciemne ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na górę wylać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń