Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z suszonymi śliwkami.

Śledzie z suszonymi śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2940

Dodano:

Odsłon: 2592

Ach, wspanialy sledzik, poezja smaku :-)

Składniki

  • sledzie z zaprawy octowej, 6 duzych platow
  • 2 spore cebule, 2 szalotki, szczypta Kucharka
  • 6 pokrojonych w paseczki suszonych sliwek, 2 cale sliwki
  • 1 maly koncentrat pomidorowy, olej
  • kilka galazek swiezego tymianku, lub 1 lyzeczka suszonego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sledziki wyciagamy z zaprawy, moczymy w wodzie 1 godzinke, nastepnie odlewamy wode i suszymy sledzie za pomoca recznikow papierowych.

    W miedzyczasie na oleju smazymy najpierw pokrojona w dosc grube piorka cebule i szalotki wraz ze szczypta Kucharka, po kilku minutach dorzucamy sliwki, nastepnie 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego, jeszcze smazymy 2 minutki. Dokladamy galazki tymianku, studzimy, dolewamy oleju i przekladamy do miseczki.

    Sledzie kroimy poprzeczniew dosc male kawalki, dodajemy do miski i dokladnie, delikatnie mieszamy.

    Kladziemy do lodowki najmniej do nastepnego dnia.

    Wspaniale!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń