Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoik do pracy nr 10 (#sloikdopracy)

Słoik do pracy nr 10 (#sloikdopracy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 4664

Zdrowy i nadzwyczaj smaczny lunch do pracy w słoiku

Składniki

  • 100 g groszku cukrowego
  • 100 g serka halloumi
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii cytrynowej
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • Składniki na sos:
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1 plastra cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jubileuszowy, bo już dziesiąty, słoik musiał być wyjątkowy. Szybki przegląd tego co na półkach sklepowych, kreatywna dyskusja z Izą i oto jest! Na groszek cukrowy miałam ochotę już od dawna, ale ten polski szybko się skończył – na szczęście w sklepach jest jeszcze ten z Zimbabwe i wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie. Dyskusja dotyczyła więc wyłącznie tego, z czym go połączyć, aby danie było nieco bardziej treściwe i abyście nie byli głodni po 15 minutach. Grillowany serek halloumi wydał nam się znakomitym rozwiązaniem.

    Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, jeśli zastosujemy multitasking:) czyli jednocześnie będziemy przygotowywać groszek i serek halloumi. Przygotowujemy więc mały garnczek, w którym gotujemy lekko osoloną i lekko osłodzoną wodę a jednocześnie rozgrzewamy patelnię grillową. Woda oczywiście na groszek, który gotujemy króciutko – 3 minuty od zagotowania. Serek kozi kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię.

    Halloumi początkowo wygląda tak, jakby chciał się na patelni stopić, ale nie dajcie się zmylić, za chwilę zmieni konsystencję i ładnie się zrumieni. Trzeba go pilnować, aby nie przegapić momentu, kiedy będzie miał odpowiedni brązowy kolor i przełożyć na drugą stronę. Ta druga zrumieni się dużo szybciej, więc nie odchodźcie od patelni.

  2. Ugotowany groszek odcedzamy i studzimy, halloumi też studzimy (nie wkładamy do słoika składników jeszcze ciepłych bądź zbyt wilgotnych!).

    W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników. Nazywamy go cytrynowym winegretem – jest znakomity i dużo lżejszy niż ten z musztardą. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Mieszamy go z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną cukru-pudru (tak, to nie pomyłka).

    Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Bazylię i tymianek siekamy – będziemy tą mieszanką ziół posypywać całość.

    Kiedy groszek i serek są już chłodne możemy wszystko układać w słoiku, oczywiście warstwami:

    1. groszek cukrowy
    2. halloumi
    3. pomidorki
    4. polewamy wszystko sosem
    5. posypujemy ziołami

    Danie jest wybitnie pyszne, a cytrynowy winegret pasuje do niego znakomicie. Kiedy otworzycie słoik następnego dnia w pracy, już sam jego aromat wzbudzi zainteresowanie w kuchni!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń