Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoik do pracy nr 3 (#sloikdopracy)

Słoik do pracy nr 3 (#sloikdopracy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 340

Dodano:

Odsłon: 5067

Zdrowy, kolorowy lunch do pracy w słoiku. Słoiki są modne i wygodne, można w nich przyrządzić bardzo porządne danie i tak też robimy - to już trzecia propozycja na lunch na zimno lub na gorąco, jak wolicie.

Składniki

  • 1/4 szklanki kuskusu
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 5 obranych krewetek tygrysich
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki (u nas oczywiście duuuuża garść)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sukces słoika nr 2 przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania – na Smakerze miał ponad 14 tysięcy odsłon! Jesteśmy więcej niż zachęcone do tworzenia kolejnych:) Ale dzisiejszy słoik robię sama, co budzi we mnie bardzo mieszane odczucia. Niestety, Izabela w szpitalu i muszę sama sobie dawać radę w kuchni – to na duży minus. A na mały plus – to że słoik nie musi być wege, pod jej nieobecność mogę zaszaleć z krewetkami;)

    Poniżej podaję proporcje na jeden słoik (300 ml). Jeśli robicie lunch dla siebie i kogoś jeszcze, trzeba go przemnożyć x 2;)

    Cały słoik przewidziany jest to zjedzenia na zimno, ale jeśli ktoś ma ochotę odgrzać go w pracy, to na pewno danie na tym nie straci. A ponieważ kuskus jest znakomity tak na ciepło, jak i na zimno (jak choćby w tabuleh), to świetnie sprawdzi się jako baza naszego dania.

    Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy go wrzątkiem – objętość kuskusu i wody powinna być taka sama. Ale nie zalewajcie go w szklance, bo za bardzo się „skawali”, w miseczce będzie mieć więcej miejsca i będzie sypki. Po chwili kuskus „spuchnie” i wtedy dodajemy do niego odrobinkę masła i solimy delikatnie.

  2. Kluczową rolę w przepisie gra także natka pietruszki – teraz latem każdy jej pęczek jest wyjątkowo pachnący i smakowity, więc nie żałujcie jej – umyjcie z pół pęczka i posiekajcie. Część natki dodajemy do kuskusu i mieszamy. Ależ pachnie! Dla chętnych – do kaszki kuskus można także dodać trochę soku z cytryny:)

    Krewetki – już obrane i tylko z ogonkami – skrapiamy lekko sokiem z cytryny i solimy. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i wyciskamy na nią ząbek czosnku. Uważajcie, aby patelnia była rozgrzana, ale ogień nie za wielki, bo masło szybko się spali. Wykładamy krewetki na jedną stronę i smażymy jedną minutę, przekładamy na drugą i także smażymy minutę. Na koniec posypujemy obficie natką i odstawiamy do ostudzenia.

  3. Myjemy pomidorki koktajlowe i przekrawamy je na połówki.

    Potem układamy ostudzone warstwy w słoiku: 1)kuskus, 2)krewetki, 3)pomidorki koktajlowe. Oczywiście posypujemy natką, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy jedną łyżką oliwy. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń