Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, smaczne, domowe bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika...szczerze polecam!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2319
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4407
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1354
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 334
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2319
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4407
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1354
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 334
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać maki. Miskę przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 65-70 min.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt) i uformować bułeczki. Bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać słonecznikiem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!