Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Carbonara PYSZNA!

Spaghetti Carbonara PYSZNA!

Autor: julka1987

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 17

Dodano: 14.09.2010

Odsłon: 13175

Wspaniała włoska potrawa.Smaczna a do tego pożywna. W Polsce robimy ją na wiele sposobów.Nazwa Carbonara wzięła się od węgla, gdyż potrawa słynie z dużej ilości pieprzu aż sos rozbi się węglisty. Oto mój przepis:)

Składniki

  • 400g makaronu spaghetti
  • 100g wędzonego boczku
  • 100g szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kubeczek śmietany 30% kremówki
  • oliwa, sól, pieprz
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy z łyżką soli oraz oliwy. Ugotowany odstawiamy pod przykryciem by nie ostygł.

  2. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek. Czekamy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojony w paseczki boczek oraz szynkę.Przyprawiamy troszkę solą i duża ilością pieprzu. Całość intensywnie smażymy ok 10. Odstawiamy na 2 min z ognia.

  3. Do składników dodajemy kubeczek śmietany, mieszamy. Z powrotem kładziemy patelnię na ogień. Chwilkę gotujemy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Do gotowego gorącego sosu dodajemy na patelnię makaron, całość intensywnie mieszamy i podajemy póki ciepłe. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

julka1987 27 marca 2011 na koniec koniecznie posypać ziołami prowansalskimi, dają wspaniały smak:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

julka1987 27 marca 2011 aha koniecznie na koniec posypać ZIOŁA PROWANSALSKIE, dają boski smak:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nebraska 14 września 2010 Robię podobną,tylko,że zamiast boczku daję samą szynkę,śmietanę 18% i pół torebki oregano oczywiście musi być wbite jajko do sosu. No i bez cebuli,bo mi szkodzi. Co do pochodzenia nazwy słyszałam inną wersję - pochodzi ona od słowa "carbone" co oznacza węgiel. Ponoć jadali ją biedni górnicy kopalni węgla.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń