Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti carbonara z boczkiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 350
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 350
Składniki
W garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Gdy zawrze, zmniejsz płomień, gotuj 10 minut.
W tym czasie jajka wbij do miseczki. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. roztrzep widelcem.
Boczek pokrój w kosteczkę. Oliwę wlej na patelnię, mocno rozgrzej. Wrzuć pocięty boczek, wysmaż na chrupko.
Makaron odcedź, osącz, dodaj do podsmażonego boczku. Zalej sosem śmietanowym. Mieszając, podgrzewaj jeszcze przez 1–2 minuty.
Gotowe danie przełóż na talerze. Posyp startym serem. Udekoruj tymiankiem.Źródło: Tina