Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z indykiem w śmietanowo-bazyliowym sosie

Spaghetti z indykiem w  śmietanowo-bazyliowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1248

Dodano:

Odsłon: 89

Jeśli lubicie makaron spaghetti w sosie śmietanowym to jest przepis dla Was! Połączenie indyka w śmietanowo kremowym sosie z bazyliowym pesto oraz papryką tworzy niepowtarzalny smak i idealnie uzupełnia się z lekką nutą parmezanu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Pesto: 30 gramów świeżych liści bazylii
  • 25 gramów orzeszków pinii (lub innych np. włoskich)
  • 70 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Danie: 200 gramów makaronu spaghetti
  • 350 gramów indyka
  • 200 mililitrów śmietanki 30%
  • Całe domowe pesto lub 2-3 łyżki gotowego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 papryka zielona Parmezan lub inny ser długo dojrzewający do posypania
  • Sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • Bazylię obcinamy z krzaczka tak aby uzbierać około 30 gramów świeżych liści, które następnie dokładnie myjemy
    • Orzechy podsmażamy na suchej patelni aż się lekko zarumienią
    • W mikserze blendujemy razem: bazylię, orzechy, oliwę, czosnek oraz przyprawy
    • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania
    • Paprykę kroimy na małe kawałki i lekko podpiekamy na suchej patelni
    • Następnie indyka kroimy na małe kawałki, polewamy olejem, posypujemy suszoną łagodną papryką oraz mąką kukurydzianą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
    • Po tym czasie smażymy indyka aż nabierze złotego koloru
    • W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę 30% do której dodajemy pesto oraz paprykę i chwilę gotujemy
    • Na końcu do makaron łączymy z sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku oraz dzielmy na porcje
    • Które posypujemy tartym serem oraz dekorujemy listkami bazylii

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń