Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z klopsikami - po amerykańsku

Spaghetti z klopsikami - po amerykańsku

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3250

Dodano: 18.01.2013

Odsłon: 3054

Tak w Ameryce jada się spaghetti

Składniki

  • makaron spaghetti, 1/2 paczki
  • mięso mielone, 1/2 kg
  • puszka pomidorów, lub kilka dojrzałych pomidorów
  • czosnek, 4 ząbki
  • mała cebula, 1 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2 - 3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier, szczypta
  • oregano, bazylia, tymianek, kminek mielony, szczypta
  • olej
  • koncentrat pomidorowy, łyżeczka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, jajko, bułkę tartą, sól pieprz, kminek mielony, tymianek, oraz łyżkę wody, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i układamy na lekko naoliwionej blaszce, pieczemy ok. 30-40 minut 180 stopni, na złoty kolor, (robię zawsze całą blaszkę takich klopsików i cześć zamrażam).

  3. Sos: Na patelnię dajemy olej i lekko szklimy cebule, dodajemy czosnek, bazylię, oregano, oraz tymianek, gdy zioła zaczną pachnieć, wlewamy pomidory z puszki, lub wrzucamy kilka pokrojonych pomidorów, by smak był intensywniejszy dodaje łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dokładnie mieszamy, gdy pomidory zaczynają lekko bulgotać, dodajemy cukier, sól i pieprz, następnie wrzucamy upieczone klopsiki, cało chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń