Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem

Strucla z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3642

Dodano:

Odsłon: 2082

Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli ;) Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 całe jajko (małe)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 450 g masy makowej domowej lub gotowej
  • 80 g orzechów laskowych
  • 1 białko
  • około 4 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść.

  3. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. Dokładnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy 28 cm).

  5. Struclę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem 30-35 minut, aż ładnie się zarumieni.

  6. Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 grudnia 2018 Prezentuje się przepięknie. Bez tego ciasta nie ma Świąt.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 12 grudnia 2018 Uwielbiam ciasta drożdżowe a z makiem bardzo.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 12 grudnia 2018 uwielbiam :))
świetny dekoracyjnie pomysł z pieczeniem tradycyjnego makowca na "okrągło"!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2018 Przy takiej, to trudno się ograniczyć, gdy odrywa się kawałek po kawałku ;) Super ciacho :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń