Do góry

Desery Przepis na:

Studnia

Studnia

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8758

Dodano: 02.04.2010

Odsłon: 13325

coś innego, makowego :-) w sam raz na Wielkanoc :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę wysmarować cienko tłuszczem i posypać bułką tartą.

  2. Białka ubijać na pianę, gdy już będzie tak sztywna, że nie wypadnie z przewróconej do góry nogami miski, dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Gdy cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku, ucierać na biały puch. Dodać wodę, wymieszać. Wsypać obie przesiane i zmieszane z proszkiem mąki. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy. Piec w temp. 200 stopni ok. 30-35 min. Bezpośrednio po wyjęciu biszkoptu z pieca, upuścić blachę równo na podłogę z wysokości ok. 50cm (to naprawdę działa - biszkopt nie opada :-)). Wystudzić

  3. Masę z puszki przełożyć do miski, dodać miękkie masło, ucierać do połączenia się składników.

  4. Wyciąć ciasto z wystudzonego biszkoptu, zostawiając 3 cm brzegu i ok. 1cm na dnie. Następnie biszkopt nasączyć rumem.

  5. Pokruszone ciasto dodać do masy makowej, dolać rum i zmiksować. Można dodać bakalie.

  6. Biszkopt wypełnić masą makowo-rumową, ugniatając delikatnie łyżką tak, by wypełnić całą "dziurę" :-). Ciasto polać polewą, lub stopioną czekoladą

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 07 kwietnia 2010 ale fajny przepis,koniecznie muszę zrobić,podoba mi się sposób przygotowania tej masy makowej z biszkoptem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 kwietnia 2010 "Chodzi o to, że bez tego zrzucenia, pęcherzyki powietrza, które nagromadziły się w cieście powoli podchodzą do góry i "zbijają się" w większe - gdy one w końcu opuszczą ciasto, wyraźnie widać ubytek objętości. Przy zrzuceniu pęcherzyki uciekną szybko więc tylko takie malutkie, ciasto wiele nie opadnie :)" Ot dlaczego. Nie jest to moja wypowiedź. A ciasto wygląda fajnie ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 kwietnia 2010 Kilkaset? Wow... ;) czyli prawie codziennie piecze Pani biszkopt... Chętnie poznałabym przepis na nigdy-nie-opadający-biszkopt, i pewnie nie tylko ja... :) a po co upuszczać blachę - sreberko80 napisała. Biszkopt nie opada. Chyba nikt nie wie dlaczego, ale to naprawdę działa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kantarella 02 kwietnia 2010 Mam skromne pytanie : po co upuszczac blache??? Pieke kilkaset biszkoptow rocznie , nigdy dotad nie upuszczalam , dlaczego, jaki efekt ??
dziekuje .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń