Do góry

Desery Przepis na:

Super czekoladowe amerykańskie Brownie

Super czekoladowe amerykańskie Brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 10405

Zdradzę wam przepis na chyba najbardziej czekoladowe Brownie, jakie widziałem w sieci:) Z przepisu tego wychodzi świetny, delikatny, wręcz rozpuszczający się w ustach zakalec (ale o to w Brownie właśnie chodzi).

Składniki

  • 340g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 240g masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru demerara
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło i gorzkie kakao do wysmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Małą blaszkę (ja miałem 32x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem i posypać gorzkim kakao.

  2. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

  3. W dużej misce ubić całe jajka z cukrem i esencją waniliową.

  4. Do ubitych jajek z cukrem przelać wystudzoną masę czekoladową.

  5. Dodać mąkę z solą i delikatnie wymieszać, żeby ciasto nie straciło puszystości.

  6. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (grzałki góra-dół).

    Gotowe ciasto pozostaje wilgotne w środku, pomimo formy zakalca jest bardzo delikatne w smaku, wręcz rozpuszczające się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń