Do góry

Dania główne Przepis na:

Świerzynka kolorowa jarzynówka

Świerzynka kolorowa jarzynówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 565

Dodano:

Odsłon: 2449

Koniecznie i obowiązkowo w sezonie TYLKO ze ŚWIERZYCH warzywek - szybko smacznie zdrowo kolorowo ;D

Składniki

  • Kalafior, 1 głowka
  • szparagi żólte, 0,3-0,5 kg
  • marchewka, 3 duże
  • seler, 1 większy
  • piertuszka, 2 duże
  • ziemniaki, 0,5 kg
  • brokuł, 1 szt
  • nogi,pulki,skrzydełka drobiowe -dowolnie, 1 noga lub kilka pulek/skrzydełek
  • natka, pęczek
  • śmietana 12%, kubeczek
  • vegeta, 1 łyżka
  • sól,pieprz, wg uznania
  • duży garczek, 1szt
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka opłukać zalać wodą (1/3 gara) i ugotować wywar ok 15min. Warzywa: Szparagi kroimy na 3 części, marchew selera pietruszkę ziemniaki w kostkę,kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki a brokuła na większe. Wszystkie warzywa mają być pokrojone na mniej-więcej na takie same kawałki.

  2. Do gotującego się wywaru drobiowego wrzucamy szparagi te gotują się najdłużej-dlatego pierwsze) po ok 5 min dodajemy resztę warzyw oprócz brokuła i gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie ale nie rozgotowane!! Dorzucamy brokuła. Możemy dolać wody jeśli zupa jest dla nas za gęsta. Dodajemy Vegetę.

  3. Zupę podbijamy śmietaną-zestawiamy zupę z gazu- ( śmietanę zalewamy 2 chochlami zupy energicznie mieszamy a następnie przelewamy do zupy ciągle mieszając)

  4. Doprawiamy wg uznania solą pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę Smacznego warzywnego dania. ( Czasem dosypuje jeszcze 2-3 garści makaronu który gotuje się w zupie )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 22 lipca 2011 Nigdy nie robiłam z kapustą muszę spróbować następnym razem brokuła polecam tylko nie można go rozgotować na papcia ;) pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 lipca 2011 A u nas taka zupa nazywa się "witajcie wszyscy razem", ale nie dajemy brokuła, tylko kawałek poszatkowanej młodej kapusty i na koniec obowiązkowo koperek. Przepyszna zupa.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 22 lipca 2011 U nas się mówi na taką zupkę "parzycha":) Uwielbiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń