Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop  z kwiatów czarnego bzu.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1376

Dodano: 18.06.2017

Odsłon: 1324

Teraz jest najlepsza pora na wykonanie syropu na przeziębienie. Można go długo przechowywać.

Składniki

  • 40 kwiatów czarnego bzu
  • 1cytryna
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Rozkładamy na białej ściereczce, aby wyszły ewentualne robaczki.

  2. Przygotowujemy zalewę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny -zagotować.

  3. Do glinianego naczynia lub słoja odcinamy nożyczkami kwiaty. Zalewamy wrzącą zalewą, przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Codziennie delikatnie mieszamy.

  4. Po czterech dniach filtrujemy syrop. Jeżeli chcemy go dłużej przechować to należy doprowadzić do wrzenia i wlać do słoiczków, przewrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Syrop niepasteryzowany przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń