Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 469

Propozycja dla osób lubiących połączenie mięsa i owoców. Mięso z piersi kurczaka zamarynowane w pikantnej marynacie i dodatek słodkiego świeżego ananasa - połączenie idealne:) Ponieważ mięso z kurczaka podczas smażenia staje się suche do szaszłyków dodałam boczek.

Składniki

  • filety drobiowe 1 kg
  • ananas 1 szt
  • boczek 40 dag
  • papryka czerwona 2 szt
  • cebula 3 szt
  • marynata:
  • curry 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz
  • olej 170 ml
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Z podanych składników przygotowujemy marynatę i obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Mięso przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz.
    Ananasa obieramy i kroimy w kostkę trochę mniejszą niż kawałki mięsa. Boczek, cebulę i paprykę również kroimy w kostkę.
    Na szpatułki nadziewamy na przemian kawałki mięsa, paprykę, cebulę, boczek i ananasa. Obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju.
    Jeśli kawałki mięsa są duże szaszłyki po obsmażeniu możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń