Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka czosnkowa (szynkowar)

Przepis dnia 2015-01-07
Szynka czosnkowa (szynkowar)

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1589 Ocena: 36526

Dodano: 29.12.2014

Odsłon: 15696

Kolejna propozycja wędliny ,tym razem wersja z czosnkiem.

Składniki

  • 800 g szynki wieprzowej (myszka)
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biurwa 30 grudnia 2014 zaintrygowałeś mnie tym szynkowarem... da się go jakoś zastąpić? a jak nie to zdradź jaki szynkowar polecasz? Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 30 grudnia 2014 kupiłam szynkowar miesiąc temu i tylko żałuję jednego: że nie kupiłam większego (mam taki do 1 kg), bo przy apetytach mojej rodzinki, wędliny znikają już po trzech dniach, jutro przygotuję powyższy przepis, dziękuję za niego i serdecznie pozdrawiam :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń