Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka wieprzowa z galaretką.

Szynka wieprzowa z galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12434

Dodano:

Odsłon: 6185

Szynka wieprzowa z galaretką, smak konserwowej szynki, jak za dawnych lat. Nie potrzebny szynkowar, wystarczy osłonka barierowa, termokurczliwa.

Składniki

  • Surowiec:
  • Mięso I klasy chude z szynki 1,2 kg
  • Przyprawy na 1,2 kg mięsa:
  • peklosól 20 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • żelatyna 4 łyżki
  • woda 300 ml
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  2. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.

  3. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

  4. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 kwietnia Chciałoby się powiedzieć: Dawnych wspomnień czar, gdy wszystko było bez chemii i kupowało się Pewexie szynkę na "K", za którą płaciło się bonami NBP zwanymi dolarami xD

Super pyszna wędlina :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 25 kwietnia Apetyczna wędlinka:) Mam pytanie: osłonka barierowa to taka "owijka foliowa" ? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń