Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich smakoszy tart i pizz :)
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 440
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 114
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5481
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1088
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 427
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1159
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 440
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 114
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5481
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1088
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 427
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1159
Składniki
Ciasto Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Sam spód pieczemy ok 15 minut. 2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta). Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami. Pora kroimy w talarki. I układamy na podpieczonym spodzie. Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora. Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera. Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym. I układamy przekrojone oliwki.
Sos : Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości. Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.