Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na cieście francuskim"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Składniki
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Prostokątną formę wyłóż ciastem. Spód nakłuj widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Wyjmij i przestudź.
Ser pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Pomidor umyj, pokrój w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak, duś aż do odparowania płynu. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudź. Jajko zmiksuj ze śmietanką lub jogurtem. Dodaj starty ser oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
Przestudzony szpinak wymieszaj z masą jajeczną. Wylej na podpieczony spód ciasta francuskiego. Na wierzchu ułóż plastry pomidora oraz koziego sera. Formę z tartą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C.
Piecz 30 minut, aż masa się zetnie.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie