Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta szpinakowa ze schabem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 367
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 367
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wsyp po sporej szczypcie soli oraz gałki muszkatołowej. Wbij jajko, wlej 8–9 łyżek zimnej wody oraz olej.
Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie szpinak opłucz. Listki dokładnie osusz. Natkę umyj, drobno pokrój. Schab potnij na kawałeczki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj masłem. Spód i brzeg foremki wylep plackiem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz ok. 15 minut.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż szpinak. Duś razem jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z mięsem, pokruszonym twarogiem oraz startym parmezanem i tartą bułką. Wbij jajka, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę szpinakową wymieszaj, następnie rozsmaruj ją na podpieczonym spodzie. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 40 minut.Źródło: Tina