Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z bananami

Tarta z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 2438

Moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu. Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.

Składniki

  • 1. Ciasto:
  • 100 g masła
  • 220 g mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2. Wypełnienie:
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • laska wanilii (lub cukier wanilinowy)
  • 3 - 4 banany
  • cynamon
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę).

  2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki).

  3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy.

  4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm.

  5. Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut.

  6. Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce).

  7. 7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.

  8. Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C.

  9. Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 24 stycznia 2014 Uwielbiam tarty, osobiście chciałam podziękować i wyróżnić autora przepisu, za bardzo dokładną instrukcję, jednak nie każdy facet to leniuszek :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń