Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi

Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 753

Bardzo elegancka i znakomita w smaku tarta. Kruche ciasto, delikatna zalewa i chrupiące cukinki.

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 120 g masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • Na zalewę/nadzienie:
  • 1/2 serka sałatkowego
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki tymianku
  • Na wierzch:
  • 10 kwiatów cukinii (żeńskich tj. z małą cukinką)
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto zagniatamy w misce – po prostu masło kroimy w grubą kostkę, wysypujemy mąkę i wbijamy dwa jaja oraz szczyptę soli. Zagniatamy albo ręką albo specjalnym siekaczem – tak czy inaczej robimy to szybko, aby masło nie zdążyło się zbytnio ocieplić – wówczas ciasto byłoby zbyt miękkie. Zagniecione ciasto zgniatamy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

    W tym czasie przygotowujemy nadzienie, lub jak kto woli – polewę. Jajka i serek śmietankowy ucieramy na gładko w misce dodając do masy pół łyżeczki tymianku. Oczywiście mogą to być też inne zioła – np. prowansalskie. Ważne, aby tego farszu już nie dosalać, bo serek sałatkowy sam w sobie jest wystarczająco słony.

  2. Kwiaty cukinii i pomidorki koktajlowe myjemy. Kwiaty nie wymagają żadnej obróbki – cukinie przy nich są maleńkie i doskonale upieką się w całości, a tym bardziej same kwiaty. Pomidorki będą wyglądać najładniej, jeśli je przekroimy na pół wzdłuż.

    Kiedy ciasto kruche wystarczająco schłodzi się i stwardnieje, wyjmujemy je z lodówki i wałkujemy z niego okrągły placek. Wkładamy go do formy na tartę – ceramicznej lub metalowej i tak formujemy, aby spód był równomiernie pokryty ciastem oraz aby ciasto miało rant. Należy dobrze docisnąć je do brzegów formy – wówczas ząbki rantu ładnie się odcisną i będzie pięknie wyglądać po upieczeniu. Spód ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170oC.

  3. Na tak podpieczone ciasto wylewamy nasze nadzienie i układamy kwiaty cukinii i pomidorki. Można to robić centrycznie, można tak, jak na naszym zdjęciu. Dodajemy pomidorki koktajlowe i wstawiamy na kolejnych 20 minut do pieca. Nadal pieczemy w 170oC.

    Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymiTarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi
    Tarta jest gotowa – danie jest nadzwyczaj piękne i po prostu eleganckie. Można je podać nawet bardzo wymagającym gościom. Kroimy po lekkim przestudzeniu ze względu na kruchość ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń