Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarte placki z cukinii

Tarte placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11090

Dodano:

Odsłon: 1064

Pyszne, chrupiące i delikatne placki tarte z cukinii coś a'la placki ziemniaczane, ale robi je się o wiele szybciej. Wystarczy chwilka i już się nimi delektujemy. Idealne na te letnie dni.

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • sól (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • olej kokosowy do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię płuczemy, osuszamy, odcinamy końce i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cukinii razem z mąką, jajkiem solą i pieprzem.

  2. Dokładnie mieszamy.

  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe cienkie placuszki, jak ziemniaczane.

  4. Smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor.

  5. Placki po upieczeni podajemy na gorąco z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.

  6. Pysznie smakują też na zimno.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń