Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu z mandarynkami i miodem

Tiramisu z mandarynkami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2238

Dodano:

Odsłon: 15847

Ekspresowy deser dla niespodziewanych gości. U mnie z ciastkami cantuccini, można też użyć dowolnych ciastek czekoladowycg lub z kawałkami czekolady. A zamiast mandarynek owoców, które mamy w domu - jabłka, gruszki....

Składniki

  • 1 cytryna
  • 150g mielonego twarogu
  • 150g mascarpone
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 puszka mandarynek (po odsączeniu 240g)
  • 100g ciastek cantuccini
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyć ciepłą wodą, osuszyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, drugą połowę obrać tworząc cieniutkie paseczki (do ew. dekoracji). Wycisnąć sok.

  2. Twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku cytrynowego, startą skórkę i 4 łyżki miodu dokładnie wymieszać. Mandarynki odsączyć, sok zachować. Połowę soku wymieszać z 1 łyżką miodu.

  3. Ciastka połamać, 2/3 rozłożyć w pucharkach. Polać sokiem. Rozłożyć mandarynki i krem, posypać resztą ciastek. Ewentualnie ozdobić paseczkami ze skórki cytrynowej.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń