Do góry

Zupy Przepis na:

Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach – przepis z Tajlandii

Tom Saap. Bulion na wieprzowych żeberkach – przepis z Tajlandii

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 643

Dodano:

Odsłon: 600

Na blogu jest około 140 przepisów. Danie, które dziś prezentuję – to jedno z dwóch najsmaczniejszych dla mnie.

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych w kawałki 4 cm
  • 6-8 liści limonki kaffir
  • 4 cm korzenia galangalu (lub imbiru), pokrojonego w talarki
  • 8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, zmiażdżonej i posiekanej
  • 5 szalotek pokrojonych w piórka
  • 1 zielona tajska papryczka, pokrojona w talarki
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z jednej limonki
  • do przybrania: garść liści mięty, suszone płatki chili, cebula dymka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku umieścić żeberka, zalać wodą (1,5 l) i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

  2. Po godzinie, wyciągnąć żeberka z garnka i odłożyć na bok.

  3. Do garnka dodać: liście kaffir, galangal, czosnek, trawę cytrynową i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić (usunąć resztki ziół)

  4. Do garnka z powrotem dać żeberka oraz cebulę i zieloną tajską papryczkę – gotować przez 5 minut. Doprawić sokiem z limonki i sosem rybnym do smaku, zdjąć z ognia.

  5. Podawać z miętą, dymką i chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń