Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik tiramisu"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 190
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 190
Składniki
Schłodzone białka ubij na sztywno, żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Krem z żółtek zmiksuj z mascarpone. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Odstaw do lodówki.
Do ciepłego naparu kawy dodaj cukier kryształ oraz likier amaretto (zamiast likieru możesz dodać do kawy kilka kropli olejku migdałowego). Całość wymieszaj.
Jeden blat biszkoptowy (możesz kupić gotowe blaty lub upiec biszkopt w domu) skrop naparem kawy. Nałóż połowę masy serowośmietanowej. Przykryj drugim blatem. Skrop go resztą naparu kawowego, lekko dociśnij.
Pozostałą masę serowo-śmietanową przełóż do szprycy cukierniczej lub do zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem. Wyciskaj na blat tortowy ozdobne kleksiki. Gotowy torcik odstaw do lodówki, aby masa stężała (minimum 2-3 godziny). Tuż przed podaniem posyp naturalnym gorzkim kakao.
Czas ok. 25 min; porcja – 390 kcal, cena 1,70 zł
Jeśli nie chcesz przyrządzać deseru z surowych jajek, zrób prostszą wersję kremu. Ubij na sztywno 20 dag kremówki, a potem połącz ją z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Źródło: Świat kobiety