Do góry

Desery Przepis na:

TORT CZEKOLADOWY Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

TORT CZEKOLADOWY Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 833

Pychotka

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek do dwóch misek. Z białek ubić pianę, dodając na końcu połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać rozrobione kakao, wciąż ubijając dodawać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i masło. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180stC. Po upieczeniu pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić w poprzek.

  2. krem: 4 jajka 1 szkl cukru pudru 100g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki słodkiej 150g włoskich orzechów 2 łyżki rumu 200g masła miękkiego 1 szkl dżemu z czarnej porzeczki lub innego do nasączenia: 50ml rumu + kilka łyżek przegotowanej wody Orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 5-10 minut (zależy jakiej wielkości są kawałki orzechów). Uprażone orzechy powinny mieć złoto-brązowy kolor, uważać aby ich nie przypalić.Po ostudzeniu wsypać orzechy do worka foliowego i pocierając obłuskać z podpieczonej skórki. Wyjąć i rozdrobnić w malakserze lub zmielić. Jajka ubić z cukrem na parze na kogel mogel. Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietankę i dokładnie wymieszać. Ubijając jajka, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń