Do góry

Desery Przepis na:

Tort Jubileuszowy z żywymi różami

Tort Jubileuszowy z żywymi różami

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 216

Tort na koralowe gody z dekoracją z żywymi różami. Tort z kremem orzechowym i jagodowym. Tort z czerwonym drip-cake i dekoracją z mleka w proszku. Tort zrobiłam na jubileusz w rodzinie.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -200 ml. frużeliny z wiśniami
  • KREM ORZECHOWY:
  • -300 ml.śmietanki 30 % -200 g. jogurtu greckiego
  • -150 g. Danonka -170 g. serka śmietankowego -1 śmietan-fix
  • -5 łyżek kremu kakaowo-orzechowego -25 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wody -190 g. czekoladek z kremem pistacjowym
  • KREM JAGODOWY:
  • -300 ml.śmietanki 30 % -200 g. jogurtu greckiego
  • -150 g. Danonka -170 g. serka śmietankowego -50 g. cukru pudru-1 fix
  • -150 ml.frużeliny z czarnych jagód -25 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK: -400 g. masła
  • -200 ml. mleka skondensowanego-słodzonego -200 g. mleka w proszku
  • DRIP-CAKE -250 g. białej czekolady
  • -ok.60 ml.śmietanki 30 % -barwnik czerwony jadalny
  • DEKORACJE: -100 g. mleka w proszku
  • -100 g. cukru pudru -troszkę mleka w płynie -barwnik czerwony i złoty,jadalny
  • -kilka różyczek z łodyżką i liśćmi+folia aluminiowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.

  2. Górny blat biszkoptowy, obrócić górą do dołu i włożyć do tej samej tortownicy co piekł się biszkopt. Zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową frużeliny z wiśniami.

  3. krem orzechowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę,serki i jogurt, ubić z fiksem. Dodać krem i ubić, potem dolewać letnią żelatynę i ubić ale krótko. Wsypać pokrojone czekoladki w drobną kostkę i wymieszać. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.

  4. krem jagodowy-Postąpić jak z pierwszym i wyłożyć do tortownicy.

  5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na paterze.

  6. tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort. Można podzielić na dwa etapy. Najpierw posmarować cienko, schłodzić potem dokładniej i znowu schłodzić.

  7. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance.Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie soplów po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.

  8. dekoracja-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.W foremkach silikonowych odcisnąć wzory. Niektóre można pomalować. Łodyżki róż zabezpieczyć folią aluminiową, żeby sok nie spłynął do tortu. Tort udekorować w/g własnego gustu.

  9. Kroić ostrym i ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 11 lipca Świetny,Teresko jak zaczniesz wstawiać swoje cudne ciacha to oni tu dopiero będą patrzeć ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca No to jeszcze 10-lat musimy poczekać na taki tort :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń