Do góry

Desery Przepis na:

TORT KOKOSOWO-ŚMIETANOWY

TORT KOKOSOWO-ŚMIETANOWY

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 281

Dodano:

Odsłon: 1103

PYSZNY TORT Z DUŻĄ ILOŚCIĄ KOKOSÓW

Składniki

  • BISZKOPT:
  • - 10 jajek
  • -1/2 szkl.cukru
  • -10 łyżek mąki pszennej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM KOKOSOWY:
  • KREM KOKOSOWY:
  • - 3 OPAKOWANIA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • -3/4 LITRA MLEKA
  • - 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • - 3 OP.CUKRU WANILIOWEGO
  • - KOSTKA MASŁA
  • - LITR ŚMIETANKI 30%
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • - LITR ŚMIETANKI 30%
  • -3 CUKRY WANILIOWE
  • DODATKOWO
  • TABLICZKA CZEK.BIAŁEJ
  • TABLICZKA CZEK.MLECZNEJ
  • WAFELKI KOKOSOWE
  • KULKI ORZECHOWE
  • 1 OPAKOWANIE WIÓRKÓW+ POKRUSZONE CIASTKA
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    - białka ubijamy na sztywną piane,dodajemy cukier,żółtka
    -następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.
    Piekarnik nastawiamy na ok 170 C i pieczemy 35 min.

    Upieczony biszkopt studzimy,a następnie przecinamy na 3 części.

  2. KREM KOKOSOWY:

    Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki i cukry i gotujemy
    ok.30 min.
    Odstawiamy i studzimy(masło dodajemy jeszcze do ciepłego
    kremu,żeby mogło się rozpuścić.
    Następnie odkładamy w zimne miejsce do wystudzenia,od czasu
    do czasu mieszając.

  3. KREM ŚMIETANOWY:
    - śmietankę miksujemy z cukrami na sztywno
    ( odstawiamy do lodówki)

  4. Czekolady (kazdą osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
    Wlewamy do worka cukierniczego i na pergaminie malujemy
    wzorki do końcowej dekoracji.Ja zrobiłam a'la kratki ;)
    Gotowe wkładamy do lodówki,żeby czekolada mogła stwardnieć.

  5. PRZEKŁADANIE:

    1.Na pierwszy krążek biszkoptu dajemy 1/3 kremu kokosowego
    i 1/4 ubitej śmietany.

    2. Powtarzamy tą czynność na kolejnych krążkach.
    3.Tort odkładamy do lodówki na ok.1 h
    4.Następnie cały tort "smarujemy śmietaną"
    - zostawiamy dosłownie tyle,żeby nam wystarczyło do
    dekoracji.

    5.kokos mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami,i obsypujemy
    boki tortu.
    6.Robimy rozetki,układamy wafelki,i dekoracje czekoladowe.

    Gotowe:) smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AniaCzarna89 09 lutego Zaczęłam robić tort, ale coś nie zgadza się w tym przepisie. W składnikach kremy kokosowego widnieje litr śmietanki kremówki, natomiast opisie wykonania tego kremu nie ma ani słowa o śmietance. Dopiero przy kremie kokosowym jest informacja o dodaniu śmietanki. Czy błąd jest w składnikach czy też w opisie? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 lutego 2018 Normalnie KOSMOS xD
Super tort, jestem pełen podziwu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń