Do góry

Desery Przepis na:

Tort naleśnikowy z borówkami

Tort naleśnikowy z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 546

Dodano:

Odsłon: 1044

Smaczny i efektowny torcik naleśnikowy z borówkami

Składniki

  • Naleśniki :
  • 2,5 szk wody
  • 1/2 szk maślanki
  • 1 szk mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty cukru
  • 2 jajka
  • 3 szk mąki pszennej typ 500
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • Masa :
  • 450 g półtłustego twarogu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku
  • 350 g borówek
  • Dodatkowo :
  • borówki do dekoracji
  • 2 słoiczki dżemu wiśniowego ( razem 600 ml )
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Naleśniki :
    Do miski wlać płynne składniki, dodać jajka oraz sól i cukier oraz barwnik i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wlewać łyżka wazową porcje ciasta, rozprowadzać je po patelni i smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.

  2. Masa :
    Twaróg umieścić w misce, rozdrobnić go a potem dodać cukier i jogurt i wymieszać. Wsypać borówki ( trochę zostawić do dekoracji ) i ponownie przemieszać masę. Dżemy przełożyć do miseczki i przemieszać aby łatwo się rozprowadzały.

  3. Przełożenie :
    Na tortownicy ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcja dżemu, zakryć drugim naleśnikiem. Na drugi naleśnik rozprowadzić porcję masy serowej i przykryć naleśnikiem. Postępować tak do momentu wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik powinien być czysty. Środek i boki tortu obłożyć pozostawionymi borówkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń