Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tort truskawkowy"

Składniki

  • 5 jajek
  • 12 dag drobnego cukru (1/2 szklanki)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 20 dag mąki (1 szklanka i 3 płaskie łyżki)
  • 2 dag kakao (4 łyżki)
  • 6 dag czekolady. Na krem i do dekoracji: 40 dag truskawek
  • 2 dag drobnego cukru (4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • 6 dag prażonych płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj krem. Do rondelka przelej śmietankę, dodaj cukier, przesiane kakao i starannie wszystko wymieszaj. Gdy już zostanie dobrze wymieszane, zagotuj na wolnym ogniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie śmietankę schładzaj całą noc w lodówce.

  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym na gładki krem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.

  3. Obie masy połącz delikatnie, a pod koniec dosypuj porcjami przesianą mąkę oraz kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm wypełnij ciastem. Piecz ok. 45 minut w 170° C. Po wyjęciu poczekaj aż ostygnie. Następnie wyjmij i przekrój poziomo na pół na dwa blaty.

  4. Schłodzoną śmietankę z kakao ubij na sztywno. Truskawki oczyść, umyj, połowę z nich przekrój na pół. 5. Na pierwszy blat wyłóż większą część bitej śmietany, ułóż całe truskawki i przykryj drugim blatem.

  5. Wierzch i boki posmaruj resztą bitej śmietany i posyp migdałami. Udekoruj połówkami truskawek.

  6. (bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 415 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń