Do góry

Desery Przepis na:

Tort z maślanymi różami

Tort z maślanymi różami

Autor:

Przepisów i artykułów: 429 Ocena: 5559

Dodano:

Odsłon: 444

Tort urodzinowy, imprezowy. Tort z kremem stracciatello i porzeczkowym. Tort udekorowany maślanymi różami.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g. cukru -1 łyżka octu -100 g. mąki tortowej
  • -2 budynie waniliowe -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki oleju
  • NASĄCZENIE:
  • -250 ml.drylowanych wiśni w syropie
  • KREM STRACCIATELLO :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -600 g. jogurtu greckiego
  • -100 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -ok. 1/2 szklanki wody -50 g. tartej gorzkiej czekolady
  • KREM PORZECZKOWY :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -600 g. jogurtu greckiego
  • -120 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -150 ml.musu porzeczkowego
  • -25 g. żelatyny -ok. 1/2 szklanki wody
  • OBŁOŻENIE :
  • -330 ml.śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów
  • DEKORACJE MAŚLANE:
  • -1/2 szklanki mleka 3,2 % -1/2 szklanki cukru
  • -200 g. masła -1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka wymieszać z octem.Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dolewać żółtka. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Delikatnie wymieszać ale już łopatką,dolewając też olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę ,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem i rozrzucić wszystkie wiśnie.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt i ubić.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać łopatką tartą czekoladę.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć z rozrzedzonym sokiem.

  5. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem, z tym że, przed dodaniem żelatyny krem zmiksować z musem.Krem wyłożyć i rozsmarować w tortownicy.

  6. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przenieść na paterę.

  7. obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort, można wygładzić. Ja za pomocą skręconego ręcznika papierowego, poklepałam.
    Na dole tortu zrobić rozetki i schłodzić.

  8. dekoracje-Dekoracje najlepiej zrobić dzień wcześniej,żeby dobrze stężały.Mleko wraz z cukrem zagotować i ostudzić.Miękkie masło zmiksować do białości. Dolewać po trochu mleka i zmiksować. Dodać na koniec soku z cytryny.Część zafarbować na zielona na listki.Biała masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką o płaskim otworze. Na tz. gwóźdź cukierniczy nałożyć małą karteczkę i robić różyczkę. Rozpocząć stożkiem na środku karteczki. Potem robić na okrągło, płatek za płatkiem.
    Środki można posypać maczkiem cukierniczym

  9. Odkładać na tackę zrobione różyczki i listki. Schłodzić w lodówce.Przed dekoracją, delikatnie odklejać od karteczek.

  10. Tort udekorować różyczkami i listkami.
    Przechowywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 stycznia Uwielbiam ogladac u Ciebie kolejne stadia pieczenia ciasta, a te róze to majstersztyk! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 stycznia Tort jak zwykle BAJKA i nie można się na patrzyć na te foty, jak krok po kroku on powstaje. Super, a te dekoracje klasa sama w sobie :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 28 stycznia Teresko cudny torcik i te różyczki pierwsza klasa :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń