Do góry

Desery Przepis na:

Tort z owocami i bitą śmietaną

Tort z owocami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Tort z owocami i bitą śmietaną"

Składniki

  • Na biszkopt: 6 jajek
  • 3 szklanki cukru
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 13 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu; Do przełożenia: 225 ml mleka
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 25 dag miękkiego masła lub margaryny
  • aromat waniliowy
  • 6 łyżek dżemu lub konfitury wiśniowej
  • 6-8 małych bezików; Do dekoracji: 250 ml śmietanki kremówki 36 proc
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • winogrona i kiwi
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj migdały oraz cynamon, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno mikserem, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsyp suche , za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na trzy części.

  2. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, zagotuj od czasu od czasu mieszając (cukier musi się rozpuścić). Do miski włóż żółtka, rozmąć trzepaczką. Stopniowo, wciąż mieszając, cienkim strumieniem i powoli wlej do nich gorące mleko. Przelej do rondelka, podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Do miękkiego masła dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i utrzyj mikserem na puch. Następnie, wciąż miksując, łyżka po łyżce dodawaj wystudzoną masę mleczno-żółtkową.

  3. Pierwszy blat biszkoptowy posmaruj dżemem oraz połową kremu, rozkrusz połowę bezików. Przykryj drugim blatem, posmaruj go dżemem, pozostałym kremem i pokrusz beziki. Przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu. Włóż do lodówki.

  4. Tuż przed podaniem ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Posmaruj nią wierzch tortu i udekoruj go owocami.

  5. 60 minut. Porcja: 490 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń