Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 76
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5523
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2588
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 76
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5523
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2588
Składniki
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.
Cebule drobno siekamy - podsmażamy. Zamiast podsmażonej cebuli do placków ziemniaczanych można dodać cebulę startą na tarce do jarzyn.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki nie będą chrupiące) - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki. Wiele zależy od rodzaju ziemniaków, ale do surowej masy ziemniaczanej można dodać łyżeczkę soku z cytryny, dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją. Dodatek niewielkiej ilości cukru do masy ziemniaczanej sprawi, że placki będą jeszcze bardziej chrupiące.
Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz (placki powinny mieć grubość około 0,5cm). Smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)