Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne placki ziemniaczane

Przepis dnia 2019-01-09
Tradycyjne placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3084

Dodano:

Odsłon: 4332

Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • około 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i czarny pieprz mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody. Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką.
    Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.

  2. Cebule drobno siekamy - podsmażamy.
    Zamiast podsmażonej cebuli do placków ziemniaczanych można dodać cebulę startą na tarce do jarzyn.

  3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki nie będą chrupiące) - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki.

    Wiele zależy od rodzaju ziemniaków, ale do surowej masy ziemniaczanej można dodać łyżeczkę soku z cytryny, dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją.

    Dodatek niewielkiej ilości cukru do masy ziemniaczanej sprawi, że placki będą jeszcze bardziej chrupiące.

  4. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący tłuszcz (placki powinny mieć grubość około 0,5cm). Smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.

    Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 stycznia Są i rzeczone placuszki ;) Na zdjęciu wyglądają tak apetycznie, że mimo późnej pory skusiłbym się na nie :D Pycha, mniam :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 stycznia Na placki ziemniaczane to ja zawsze chętna,ale jak długo żyję nie słyszałam o zaparzaniu wrzącym mlekiem.Czemu to miało służyć,ciekawe:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń